موسیقی، زبان جهانی احساسات و افکار است که در آن نت ها همچون حروف الفبا در کنار هم قرار میگیرند و ملودیها را خلق میکنند. اما آن چه در کنار ملودی، موجب انتقال احساسات به شنونده میشود آکوردها هستند. ما برای بیان این احساسات نیاز به درک عمیق از مبانی آن داریم. یکی از اصول پایهای در تئوری موسیقی که در خلق و درک موسیقی بسیار مؤثر است، آکوردها هستند. آکوردها، گروهی از نتها هستند که به صورت همزمان اجرا میشوند و پایهای برای ساختارهای هارمونی و ملودیهای موسیقی فراهم میآورند. برای درک کامل آکوردها نیازمند دانستن اصول تئوری موسیقی هستیم. شما میتوانید صفر تا صد تئوری موسیقی را از طریق دورهی دوسل فرا بگیرید و پس از گذراندن آن به تسلط کافی برای نواختن آکوردها دست یابید. در این مقاله با نحوه ساخت انواع آکوردها در موسیقی آشنا خواهید شد.
آکورد در موسیقی چیست؟
آکوردها گروهی از نتها هستند که به صورت همزمان نواخته میشوند. این نتها با فواصل معینی نسبت به هم قرار میگیرند و میتوانند بواسطهی فواصلشان احساسات مختلفی مثل غم، شادی، ترس و… را به شنونده القا کنند.
انواع آکوردها در موسیقی
آکوردها به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که هر کدام از آنها نقش خاصی در ایجاد احساسات و زیباییهای موسیقی دارند. در ادامه به بررسی انواع مختلف آکوردها و ویژگیهای آنها خواهیم پرداخت:
1.آکوردهای ماژور (Major Chords):
آکوردهای ماژور از سه نت تشکیل شدهاند که شامل نت پایه، نت سوم و نت پنجم هستند. به طور کلی، آکوردهای ماژور حس خوشحالی و سرزندگی را به شنونده منتقل میکنند. ساختار آکورد ماژور به صورت زیر است:
نت پایه (Root) + نت سوم بزرگ از پایه (Major Third) + نت پنجم درست از پایه (Perfect Fifth)
مثال: آکورد C ماژور (C Major) شامل نتهای C , E , G است.
2. آکوردهای مینور (Minor Chords)
آکوردهای مینور نیز از سه نت تشکیل شدهاند، اما نت دوم آنها با نت پایه فاصله سوم کوچک(Minor) میسازد. این نوع آکوردها معمولاً حس حزن و غم را به شنونده منتقل میکنند. ساختار آکورد مینور به صورت زیر است:
نت پایه (Root) + نت سوم کوچک از پایه (Minor Third) + نت پنجم درست از پایه (Perfect Fifth)
مثال: آکورد C مینور شامل نتهای C, Eb, G است.
3. آکوردهای هفتم (Seventh Chords)
آکوردهای هفتم شامل چهار نت هستند و به دلیل اضافه شدن نت هفتم به آکوردهای اصلی، رنگ و پیچیدگی بیشتری دارند. انواع مختلف آکوردهای هفتم عبارتند از:
– آکورد هفتم ماژور (Major Seventh):
به آکورد ماژور سه صدایی، یک نت به فاصله هفتم بزرگ اضافه میشود.
نت پایه + نت سوم بزرگ از پایه + نت پنجم درست از پایه + نت هفتم بزرگ از پایه
مثال: Cmaj7 (C، E، G، B)
– آکورد هفتم مینور (Minor Seventh):
به آکورد سه صدایی مینور، یک نت به فاصله هفتم کوچک اضافه میشود.
نت پایه + نت سوم کوچک از پایه + نت پنجم درست از پایه + نت هفتم کوچک از پایه
مثال: Cm7 (A، Eb، G، Bb)
– آکورد هفتم نمایان (Dominant Seventh):
به آکورد سه صدایی ماژور، یک نت به فاصلهی هفتم کوچک اضافه میشود.
نت پایه + نت سوم بزرگ از پایه + نت پنجم درست از پایه + نت هفتم کوچک از پایه
مثال: C7 (C، E، G، Bb)
4. آکوردهای نهم (Ninth Chords)
آکوردهای نهم شامل پنج نت هستند که نت نهم نیز به آنها اضافه میشود. این آکوردها به دلیل پیچیدگی و تنوع هارمونیکشان، در سبکهای مختلف موسیقی بسیار استفاده میشوند.
– آکورد نهم ماژور (Major Ninth):
مثال: Cmaj9 (C، E، G، B، D)
– آکورد نهم مینور (Minor Ninth):
مثال: Cm9 (C، E♭، G، B♭، D)
5. آکوردهای افزوده (Augmented Chords)
آکوردهای افزوده دارای ساختاری از نتهای پایه، نت سوم بزرگ، و نت پنجم افزوده هستند. این آکوردها معمولاً حس تنش و عدم ثبات را ایجاد میکنند.
مثال: Caug (C، E، G#)
6. آکوردهای کاسته(Diminished Chords)
آکوردهای کاهشیافته از نتهای پایه، نت سوم کوچک، و نت پنجم کاهشیافته تشکیل شدهاند. این آکوردها به دلیل ساختارشان، حس تنش و اضطراب را به وجود میآورند.
مثال: Cdim (C، E♭، G♭)
نتیجهگیری
آکوردهای معرفی شده در این مقاله تنها بخشی از آکوردهای موجود در دنیای موسیقی هستند. آکوردها میتوانند بنا به سبک قطعه از پیچیدگیهای بیشتری برخوردار باشند. درک عمیق از انواع آکوردها در موسیقی و نحوه استفاده از آنها در ترکیبهای موسیقایی، میتواند به نوازندگان و آهنگسازان کمک کند تا آثار خلاقانه و تأثیرگذاری خلق کنند.