۷ اصل برای پیشگیری از آسیب در نوازندگی

آسیب در نوازندگی

آسیب‌های جسمانی در نوازندگی یکی از مشکلات رایج و مهمی است که اکثر نوازندگان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. برای پیشگیری از آسیب در نوازندگی، اصولی وجود دارد که می‌توان با رعایت آن‌ها از بروز این آسیب‌ها جلوگیری کرد. در کتاب “اصول نوازندگی و خوانندگی” نوشته جرالد کلیکستین، به بررسی جامع اصول پیشگیری از آسیب‌های نوازندگی پرداخته شده است. در این مقاله، به بررسی اصول کلیدی پیشگیری از آسیب‌های نوازندگی که کلیکستین در کتاب خود مطرح کرده است، می‌پردازیم.

۱. افزایش تدریجی زمان تمرین

عموما روز قبل کلاس ساز، قبل از رسیتال‌ها و هفته‌ی آخر امتحانات بیشترین آسیب دیدگی برای نوازندگان رخ می‌دهد. چرا که به طور ناگهانی مقدار تمرین هنرجو افزایش پیدا می‌کند. با افزایش تدریجی زمان تمرین، عضلات، تاندون‌ها و مفاصل به طور تدریجی به فشارهای فیزیکی عادت می‌کنند. این سازگاری تدریجی باعث می‌شود که بدن به مرور زمان مقاومت بیشتری در برابر خستگی و آسیب‌دیدگی پیدا کند و در نتیجه کمتر آسیب ببیند.

۲. پرهیز از تمرین‌های تکراری به مدت زیاد

تمرین‌های تکراری بر یک ناحیه خاص از بدن، مانند دست‌ها یا انگشتان، فشار بیشتری وارد می‌کند. تکرار بیش از حد یک تکنیک و تمرین پشت سر هم یک قطعه‌ی خاص، نمونه‌ایی از این مورد هستند. این تمرینات بدون تغییر در تکنیک یا فعالیت، می‌تواند منجر به آسیب‌های ناشی از استفاده بیش از حد شود. تغییر دادن تمرینات و ترکیب تکنیک‌های مختلف به کاهش فشار روی یک ناحیه خاص کمک می‌کند.

۳. مدیریت موقعیت‌های پیشنهادی

با افزایش توانایی‌های موسیقیتان و افزایش مهارت در نوازندگی،‌ فرصت اجراهای بیش‌تری بر سر راه شما قرار خواهد گرفت و حجم کار شما افزایش پیدا می‌کند. با وجود موقعیت‌های جذابی که برایتان پیش می‌آید باید به توانایی‌های خود نیز توجه کنید. بسیاری از نوازندگان به دلیل علاقه به شهرت و دیده شدن نمی‌توانند از رد کردن این پیشنهادات صرف نظر کنند. اما باید این نکته را مد نظر داشت که حجم کاری بالا منجر به آسیب می‌شود و ناچارا شما را مجبور به ترک نوازندگی می‌کند. در نتیجه برای پیشگیری از آسیب در نوازندگی بهتر است پیشنهادات کاری خود را بسیار سنجیده و با توجه به آمادگی بدنی خود انتخاب کنید.

۴. گرم کردن و سرد کردن

از دیدگاه علمی، گرم کردن موثر جریان خون را برای فعالیت عضلات افزایش می‌دهد و احتمال کشیدگی عضلات را به حداقل می‌رساند. از لحاظ ذهنی و احساسی نیز گرم کردن موجب تمرکز بیش‌تر در حین نوازندگی می‌شود. برای پیشگیری از آسیب‌ در نوازندگی لازم است ۱۰ الی ۱۵ دقیقه از زمان خود را قبل از تمرین به گرم کردن و ۱۰ دقیقه را بعد از تمرین به سرد کردن اختصاص دهید.

۵. لزوم استراحت

تمرین کردن بی وقفه به آسیب دیدگی‌های شدیدی منجر خواهد شد. نوازندگان حرفه‌ای با برنامه ریزی صحیح استراحت را بخشی از برنامه‌ی تمرینی خود می‌دانند. به طور کلی به ازای هر یک ساعت تمرین بدن ما به ۱۵ – ۲۰ دقیقه استراحت نیاز دارد. تمرین های گروهی از این قاعده مستثنی نیست. در گروه نوازی نیز به ازای هر ۵۰ دقیقه تمرین به ۱۰ دقیقه استراحت نیاز است چرا که گروه نوازی پر تنش‌تر است و انرژی بیش‌تری می‌برد. در طول زمان استراحت از انجام فعالیت‌های شدید با دست خود، خودداری کنید. انجام حرکات کششی یا دراز کشیدن می‌تواند برای زمان استراحت مفید باشد و به پیشگیری از آسیب در نوازندگی کمک کند.

۶. کنترل اضطراب

گرچه در این مقاله در خصوص آسیب‌های جسمانی صحبت می‌کنیم اما تاثیر استرس و اضطراب را نمی‌توان نادیده گرفت. اضطراب می‌تواند منجر به انقباض عضلات و در نهایت آسیب شود. همچنین وجود اضطراب نوازنده را به تمرین بیش از حد وا می‌دارد که این مورد نیز می‌تواند خطرناک باشد.

۷. حفظ تناسب اندام

دکتر ریچارد نوریس توصیه می‌کند که نوازندگان در کنار برنامه‌ی تمرینی ساز خود، برنامه‌ی تمرینی و ورزشی داشته باشند. او توصیه می‌کند که این برنامه شامل سه مولفه باشد: 

– سلامتی قبلی و عروقی

– حفظ انعطاف پذیری

– تمرینات کششی

هنگامی که ما قدرت عضلات خود را از طریق ورزش افزایش می‌دهیم،‌ عضلات ما بیش از پیش قادر به تحمل حالت نوازندگی خواهند بود. همچنین ورزش راهی برای تخلیه احساسات و تثبیت روحیه فرد را فراهم می‌سازد.

جمع بندی:

کتاب “اصول نوازندگی و خوانندگی” جرالد کلیکستین منبعی ارزشمند برای نوازندگان و خوانندگان است تا با پیروی از اصول مطرح شده در آن، بتوانند با سلامت بیشتری به فعالیت‌های هنری خود بپردازند. این اصول که شامل وضعیت بدنی صحیح، تکنیک‌های نوازندگی، مدیریت زمان تمرین، و توجه به علائم اولیه آسیب‌ها هستند، می‌توانند به کاهش خطر آسیب‌ها و افزایش کیفیت نوازندگی کمک شایانی کنند. با رعایت این اصول، نوازندگان می‌توانند از بروز آسیب‌های جسمانی و روانی جلوگیری کرده و به حرفه خود با اعتماد به نفس و سلامت ادامه دهند.

نویسنده

غزل مخمور

نظرات کاربران

2 پاسخ

  1. دقیقا هر چه قدر تمرین نوازندگی مرتب و مستمر باشه درد و آسیب دیدگی هم کمتر پیش میاد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *