اگر شما هم تمرین موسیقی را یک کار کسالتبار و خستهکننده میدانید، در این راه تنها نیستید!
بسیاری از موزیسینها، چه نوازندگان حرفهای و چه آماتور، تمرین موسیقی را کاری خستهکننده و طاقتفرسا میدانند. تکرار مداوم یک قطعه، نواختن نتهای مشابه و تلاش برای رسیدن به کوک دقیق و بینقص، میتواند انگیزه و شور و اشتیاق تمرین را از بین برده و تمرین را به یک کار کسلکننده تبدیل کند. اما چه چیزی باعث میشود که تمرین برای ما خستهکننده باشد؟ آیا راههایی برای جذابشدن تمرین وجود دارد؟ خوشبختانه جواب مثبت است! تیم دوسل برای حل این مشکل، راهکاری در قالب یک دورهی 6ماهه ارائه داده است. برای دیدن جزئیات دوره روی عکس زیر کلیک کنید.

نکتهی جالبی که نباید فراموش کنیم، این است که مسئلهی تمرین در همهی رشتهها سخت و کسالتبار است و رشتهی موسیقی هم از این قاعده مستثنی نیست. برای مثال زمانی که دیوید رابینسون، ستارهی بسکتبال، در لیگ NBA بازی میکرد از او سوال شد که آیا تمرین برایش خستهکننده است؟ رابینسون آهی کشید و از اینکه باید یک چیز را بارها و بارها تکرار کند، شکایت کرد. از نظر او تمرین بسکتبال و سایر تمرینهایی که برای روی فرم ماندن بدنش باید انجام میداد مثل دویدن، دوچرخهسواری و… بسیار کسالتبار بودند.

دلایل خستهکننده بودن تمرین چیست؟
دلایل خستهکننده بودن تمرین برای هر شخص میتواند متفاوت باشد. این تفاوت به ویژگیهای شخصیتی افراد، نوع آموزش، سن، شرایطزندگی و… بستگی دارد. در ادامه بعضی از رایجترین عوامل که باعث میشود هنرجوی موسیقی در حین تمرین، احساس خستگی و کسالت کند را توضیح میدهیم. اگر مشخصات هر یک را در خودتان شناسایی میکنید، بهتر است هرچه زودتر با کمک گرفتن از افراد آگاه، برای برطرف کردن آن اقدام کنید.
مهمترین عوامل عبارتند از:
1. نگرش اشتباه نسبت به تمرین
اولین دلیل، نگرش اشتباه ما نسبت به تمرین است. بسیاری از افراد، تمرین را به معنای نواختن یک قطعه به صورت مداوم، در مدت زمان طولانی، بدون هیچگونه تنوع یا خلاقیت میدانند. از ابتدا تا انتها نواختن یک قطعه به صورت پشت سرهم، نه تنها باعث خستگی میشود، بلکه ما را از هدف تمرین دور میکند. در واقع بخش عمدهای از تمرین، باید در ذهن ما صورت گیرد و سپس به عمل منتهی شود. ویوین جوزف، نوازندهی ویولن در مورد تمرین موسیقی میگوید:” تمرین باید از ذهن آغاز شود، تمرین بدون فکر سرعت پیشرفت را کند میکند.”
2. کمالگرا بودن در فرایند تمرین
فشار و استرسی که هر نوازنده برای رسیدن به نتهای دقیق و بینقص بر خودش وارد میکند، یکی دیگر از عوامل خستهکننده بودن تمرین است. نوازندهها اغلب خودشان را با موزیسینهای حرفهای مقایسه میکنند و در تلاش برای رسیدن به کمال هستند. این کمالگرایی باعث میشود نتوانیم از پروسهی تمرین لذت ببریم و مدام دچار استرس شویم. متاسفانه اکثر اساتید و معلمهای موسیقی، بجای تلاش برای برطرف کردن این موضوع، به آن دامن میزنند و از هنرجو انتظار بینقص بودن دارند.
ویژگی افراد کمالگرا چیست؟
برای رفع این مشکل تیم دوسل دورهای به نام استادیار طراحی کرده است. در این دوره علاوه بر تقویت مهارتهای موسیقایی، روی مهارتهای نرمی که هر هنرجو در این مسیر به آن نیاز دارد، نیز کار میشود؛ مثل مقابله با کمالگرایی. اگر شما نیز حس میکنید در مسیر موسیقی دچار کمالگرایی هستید، شرکت در این دوره را از دست ندهید.

3. ملموس نبودن روند پیشرفت
یکی از بزرگترین چالشهایی که هنرجویان موسیقی با آن روبرو میشوند، ملموس نبودن روند پیشرفت در تمرین است. در بسیاری از رشتههای دیگر، پیشرفت به طور واضح قابل مشاهده است. مثلا، در ورزش عضلات قویتر میشوند، در نقاشی آثار هنری به طور فزایندهای پیچیدهتر میشوند، اما پیشرفت در موسیقی، عموما نامحسوس است و در دراز مدت مشخص میشود. نوازندهای که هر روز برای نواختن یک قطعه تمرین میکند، ممکن است در ابتدا متوجه هیچ تفاوتی در عملکردش نشود. حتی نوازندگان باتجربه هم ممکن است در بعضی روزها احساس کنند که پیشرفتشان متوقف شده است. در نهایت این سوال پیش میآید که چرا باید ساعتها تمرین کنم اگر هیچ پیشرفتی نمیکنم؟
در دورهی استادیار شما با ثبتکردن گزارش تمرینتان، میتوانید روند پیشرفت خود را به صورت نمودار ببینید و بجای مقایسهی خود با دیگران، پیشرفتتان را نسبت به گذشتهی خودتان بسنجید.

چگونه تمرین لذتبخشی داشته باشیم؟
شاید با خواندن چالشهایی که در بالا به آن اشاره شد، حس ناامیدی به شما دست داده باشد؛ اما خبر خوب این است که برای هر مشکل، راهحلی وجود دارد. با استفاده از راهکارهایی که در ادامهی مقاله آورده شده است میتوانید روشهای جدیدی را برای تنوع دادن به تمرین موسیقی یاد بگیرید و تمرین متفاوتی را نسبت به قبل تجربه کنید.
با فایل ضبط شده بنوازید
نواختن ساز همراه با یک قطعه موسیقی پخش شده، میتواند حس حضور در یک ارکستر را برای شما تداعی کند. شما به راحتی میتوانید قطعهی موردعلاقتان را از اینترنت دانلود کنید و همراه با آن بنوازید. یا یک قطعهی ارکسترال را دانلود بکنید و پارت ساز خودتان را از روی پارتیتور آن قطعه بنوازید. اختصاص دادن بخشی از تمرین برای این کار، میتواند پروسهی تمرین را برای شما لذت بخش کند.
آهنگهای مورد علاقهتان را اجرا کنید
ممکن است همهی قطعاتی که در طول یک هفته برای کلاس باید تمرین کنیم، مطابق سلیقهی ما نباشد. ما علاوه بر تمرین این قطعات، میتوانیم زمان کوتاهی از تمرین خود را به نواختن قطعات موردعلاقهمان اختصاص دهیم. این قطعات میتوانند شامل درسهایی باشند که در گذشته آنها را تمرین کردیم یا قطعات جدیدی باشند که با سطح ما متناسباند. هر روز همانطور که چیزهای ضروری را مینوازید، زمانی را هم صرف نواختن چیزهایی کنید که دوست دارید.
قطعه را به بخشهای کوچک تقسیم کنید
همانطور که در اول این مقاله اشاره شد، پشت سر هم نواختن یک قطعه از اول تا آخر، نه تنها خسته کننده است، بلکه یادگیری زیادی برای ما ندارد. به همین دلیل بهتر است قبل از شروع، قطعه را به بخشهای کوچکتری تقسیم کنیم و هر روز را به تمرین یک قسمت اختصاص بدیم.
یکی از مشکلات دیگر هنرجویان این است که همیشه اول قطعه را خیلی خوب و تمیز اجرا میکنند ولی وقتی به اواسط قطعه میرسند، قطعه برایشان مشکل میشود و تعداد اشتباهاتشان بالا میرود. دلیل این مشکل، عدم تقسیمبندی مناسب است. با تقسیمبندی قطعه به قسمتهای کوچکتر، همهی قسمتها، به یک اندازه تمرین میشود. نمونهای از تقسیمبندی قطعه و برنامهریزی برای تمرین در زیر آورده شده است:

جدول برنامهریزی تمرین
شنبه | قسمتA |
یکشنبه | قسمتA |
دوشنبه | قسمتB |
سه شنبه | قسمتB |
چهارشنبه | قسمتC |
پنجشنبه | قسمتC |
جمعه | کل قطعه |
محل تمرین خود را تغییر دهید
یکی از راهکارهای لذت بخش کردن فرایند تمرین، عوض کردن محل تمرین است. اینکار علاوه بر تنوع در تمرین، تجربهی اجر را تا حدودی برای شما تداعی میکند و باعث میشود برای اجرا در محیطهای جدید، استرس کمتری را تجربه کنید. به عنوان مثال اگر همیشه در اتاق خودتان تمرین میکردید، یکبار محیط پذیرایی را برای تمرین انتخاب کنید. اتاقها و سالنهای مختلف، به دلیل داشتن متراژهای متفاوت، صدادهی متفاتی هم دارند. مثلا اجرای قطعات دورهی باروک در اتاقهایی با سقف بلند میتواند حال و هوای آن دوران را برای شما تداعی کند.
گامها و اتودها را با فیگورهای متفاوت اجرا کنید
یکی دیگر از راههای جذابکردن تمرین این است که اتودها و گام ها رو با فیگورهای ریتمیک متفاوت اجرا کنید. برای مثال در اجرای یک گام، یکبار همهی نتها رو به صورت چنگ اجرا میکنیم، دفعهی بعد به صورت چنگ نقطه دار+دولاچنگ اجرا میکنیم. این تمرین در روانتر نواختن گامها و قطعات میتواند بسیار کمک کننده باشد.
کلام آخر
اگر تمرینکردن موسیقی برای شما کسالتبار است میتوانید با توجه به مواردی که در بالا به آن اشاره شد، دلایل آن را در خود جستجو کنید و در جهت رفع آن اقدام نمایید. همچنین با استفاده از راهکارهای مذکور، از این پس در تمرین روزانهی خود تنوع بیشتری ایجاد کنید و به این وسیله تمرین موثرتری داشته باشید و تمرین موسیقی را از یک فرایند کسلکننده، به فرآیندی لذت بخش تبدیل کنید. علاوه بر موارد بالا در طرح استادیار که توسط تیم دوسل برنامهریزی شده است، با اصول تمرین صحیح آشنا میشوید که پس از یادگیری آن، با صرف زمان کمتر، نتیجهی بهتری از تمرین خود میگیرید. شما برای لذت بخشتر شدن تمرین از چه راهکارهایی استفاده می کنید؟ راهکارهای خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

4 پاسخ
خیلی مطالب مفیدی بود ممنونم از استادیار که همیشه کنار ما هنرجو ها هست 💗
ممنون از توجهت به این مقاله🙏🎼
ممنونم از تیم دو سل برای اراعه اطلاعات مفید
❤️🙏❤️